Bina Tamamlama Sigortası OVP’ye Dahil Edilecek
Maher Holding Sigorta Küme Lideri Ahmet Yaşar, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında bina tamamlama sigortalarının yaygınlaştırılacağını belirterek, afetlere hazırlık açısından bina tamamlama sigortalarının OVP’ye dahil edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Yaşar, halen uygulamada olan bina tamamlama sigortasının yaygınlaşması için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) bina tamamlama sigortası da dahil edildi. Programa göre bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Sigortanın otokontrol rolünün uygulamaya konularak inşaat kalitesinin artırılması amacıyla, inşaat kontrol sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortaları ile inşaat müteahhitlerinin inşaat sorumluluk sigortaları yaygınlaştırılacaktır.
Maher Holding Sigorta Kümeleme Lideri Yaşar, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaşar, afete hazırlık açısından bina tamamlama sigortasının OVP’ye dahil edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Sorumluluk sigorta şirketine ait olacak
İnşaat ve sigorta kavramlarının birbirinden ayrı tutulamayacağını, bina tamamlama sigortasının hem depreme dayanıklı konut yapımında hem de kentsel dönüşümde kritik değere sahip olduğunu vurgulayan Yaşar, şöyle konuştu:
“Bir projeden ev satın almanın veya arsa karşılığında ev sahibi olmanın en büyük risklerinden biri binanın veya projenin tamamlanamayacak olmasıdır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için müteahhitten bina tamamlama sigortası talep edilmesi durumunda Binayı satın alma sürecinden önce satın alırsanız tüm bu endişeler gereksiz hale gelecektir.Bina tamamlama sigortası şirketi ile sigorta, sigortalayacağı inşaat firmasının mali yapısını ve tecrübesini inceleyecektir.Sigortacı inşaat firmasını riskli görüp inşaatı tamamlayamayacağına karar verirse projeyi sigorta ettirmez veya ek teminat talep etmez.Riskli görmediği takdirde bina tamamlama sigortası yaptırır.İnşaat süresi içerisinde şirketin sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi,Yüklenicinin mali durumunu bozmaya kalkışması durumunda yapısı veya eksik malzeme kullanması halinde sigorta şirketi sözleşmeyi feshedecek ve yetkili makamlara bildirimde bulunacaktır. Müteahhidin iflas etmesi ve inşaat süresi içinde evleri sahiplerine teslim edememesi durumunda sigorta şirketi devreye girecek ve o tarihe kadar konut için ödenen tutar ödenecek. “Maliyetin tamamı tüketiciye ödenecek ya da sigorta şirketi inşaatın tamamlanıp evi tüketiciye teslim edecek.”
Kentsel dönüşümde kritik önem taşıyor
Ahmet Yaşar, kentsel dönüşüm sürecinde bina tamamlama sigortasının kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, bu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Ülkemizde kentsel dönüşüm projelerinde yaygın olarak kullanılan arsa payı ve kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde risk arsa sahiplerindedir. Müteahhitlerin ve finans kuruluşlarının taşıdığı risk düşüktür. Zaman zaman arsa sahipleri Risklerini daha da arttırıp daha fazla getiri talep edebiliyorlar.Kentsel dönüşüme konu projelerde arsa sahipleri genellikle ülkemizin gelir düzeyi düşük bölgelerinden geliyor ve taşıdıkları risk açısından korunmaları gerekiyor. ve risk oluştuğunda uğrayacağı zararlar. Sigorta şirketleri ve bina tamamlama sigortası bu risklerin kontrol altında tutulması ve oluşabilecek zararların karşılanması açısından en gerçekçi araçlardır. Sigorta şirketleri buna dahil değildir. “Kentsel dönüşüm projeleri Ülkemizdeki sistemik riskler.”
Düzenlenmesi gerekiyor
Bina tamamlama sigortasının 2018 yılından bu yana uygulandığını ancak sigorta sürecinde bazı aksaklıklar yaşandığını vurgulayan Yaşar, sigortanın Ticaret Bakanlığı kapsamında getirilerek maketten konut satışına yönelik hayata geçirildiğini ancak kentsel Dönüşüm bugün gündemde. Yaşar, “Kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu. Bakanlık da bina tamamlama sigortasının kullanılabilmesine yönelik düzenleme bekliyor. Türk Sigorta Birliği, SEDDK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütülüyor. Bu konuyla ilgili çalışmalar tamamlanmak üzere. SEDDK’nın düzenlemeleri kısa sürede tamamlayacağını düşünüyorum. Taslağı paket halinde incelemeye açacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın beklediği düzenlemeler hayata geçirilecek ve önündeki engeller çıkacak. ortadan kaldırılacaktır. Diğer bir dezavantaj ise bankalara karşı haksız rekabetin önlenmesi amacıyla kefalet ve bina tamamlama kefalet sigortalarında alınacak ipotek ve rehinlere vergi ve harç muafiyetlerinin getirilmesidir. Sanırım bu iki “Düzenleme yapıldığında, Bina tamamlama sigortasına engel olmayacaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde bina tamamlama sigortasının Orta Vadeli Programda yer alması kritik önem taşıyor” dedi. – ANKARA